Skip to main content

Huis van het verleden | Erfgoedavonturen

Het Huis van het Verleden is een aanpak van erfgoedonderwijs waarbij kinderen meegesleept worden in een avontuurlijk onderzoek naar het verleden van hun eigen leefomgeving. De computer en de werkelijke wereld zijn slim en effectief met elkaar verweven. Vanuit een uitdagende, online werkomgeving, gaan de jongeren op zoek in de echte wereld om een mysterie rondom een gevonden artefact of belangrijke geschiedkundige gebeurtenis te ontrafelen.

In het nieuwe schooljaar gaat Stichting Tijdgeest samenwerken met Oorlog in mijn Buurt voor de regio Alkmaar, Bergen, Castricum Heiloo http://www.oorloginmijnbuurt.nl/ 

In de huid van...

Een Genootschap van erfgoedspecialisten vraagt de leerlingen mee te denken over een witte plek in hun lokale geschiedenis. Zij hebben nog een ongebreidelde fantasie en kunnen hun verbeeldingskracht inzetten in een reconstructie. Ze gaan op onderzoek, ontmoeten deskundigen en verzamelen informatie. Ze kruipen in de huid van een 'eigen' personage uit de geschiedenis. Zo leven ze zich in en proberen ze samen te reconstrueren wat er vroeger gebeurd zou kùnnen zijn. Dat kan bijvoorbeeld met een korte speelfilm of met een tableau vivant .

Elk onderzoeksavontuur bestrijkt een andere periode in de geschiedenis. Er zijn 5 onderzoeksavonturen beschikbaar. In elk onderzoeksavontuur zijn lokaal erfgoed, deskundigen en instellingen uit de schoolomgeving direct en actief betrokken.